Röviden a mai pályakezdőkről

    A pályakezdők általában nem olyan munkahelyen kezdik pályafutásukat amilyenről mindig is álmodtak (tisztelet a kivétel), az elején szinte akármilyen munkát elvállalnak szükségből vagy zsebpénz-kiegészítés gyanánt.

     A legfiatalabb generáció, akik már dolgozhatnak legálisan, változó ideig munkát vállalnak, konkrét céljaik (iskolai tandíj, fesztiváljegy, jogosítvány, nyaralás, stb.) elérése érdekében. A pályakezdők zöme így kezdi palyafutását a jelenlegi munkaerő piacon.

 

Munkaerőpiac és önismeret

    Az álláskeresés elején sokan nincsenek tisztában képességeikkel és azzal, hogy valójában ezek mire adnak lehetőséget. A rövid távu tervek között feltétlenül két dolog kell szerepeljen, hogy ki, mit  szeretne dolgozni és ahhoz milyen tapasztalat szükséges. Amikor erre a két kérdésre megvan a válasz sokkal könnyebb lesz elérni a kívánt célt, egy megfelelő állást találni.

 

Alap álláskeresési tehnikák

A kezdő álláskeresők figyelmét sokszor elkerüli, a felkészülési folyamat fontossága. Akik felkészülnek interjúra statisztikailag több eséllyel töltik be a kívánt állást.

Jó tanács: Tegyél azért meg minél többet, hogy felfigyeljenek rád a munkaerő piacon.

a) Az első és legfontosabb dolog egy megfelelő önéletrjaz készítése, de mielőtt elküldenéd jó ha egy tapasztaltabb személy átnézi.

b) A második legfontosabb, hogy használj minél több álláskeresési csatornát: állásbörzék, online hirdetések (ejobs, bestjobs), offline hirdetések (nyomtatott hirdetések).

c) Az interjún fontos a jó első benyomás és ami ehhez feltétlenül szükséges: a pontosság, megfelelő öltözet (elegáns), ismerd a vállalatot (honlapjáról), a pénz fontosságát nem hangsúlyozni és a fejlődésre való nyitottság.